Setmana 49 del dos mil vint-i-dos

Bon dia,

Ja hem fet l’oli de les oliveres centenàries que tenim a Torrelles. Són de la varietat boquerut, una varietat local que va des de Martorell a la part baixa del Baix Llobregat.

Antigament, es deia “oli boquerut, poc i brut”, en part per al sistema d’extracció amb cofins, premsa de molta pressió i amb aigua molt calenta. Actualment, s’aconsegueix oli de més qualitat, més higiènic, amb mitjans mecànics i extracció en fred.

El procés consisteix en la recollida de l’oliva i el seu processament immediat evitant fermentacions. És transportada al molí on fa l’extracció.

Primerament, es netegen les olives de fulles, branques i altres impropis i es renten amb aigua.

Quan són ben netes, passen per la trituradora que fa una pasta amb les olives. Seguidament, passen a la batedora que remena aquesta pasta, durant una hora i mitja aproximadament, per anar traient l’oli de forma natural, sense escalfar.

SONY DSC

Aquesta pasta passa per una centrifugadora, que sense pressionar la pasta separa la part sòlida de la part liquida, deixant la pasta molt seca i separant l’oli fins a un dipòsit on després és envasat.

Un procés net, que no transmet mals gustos extraient tots els aromes i sabors de les olives per fer un bon oli, de qualitat extra verge.

La pasta seca que surt, la ven el molí per fer oli d’oliva, extraient l’oli que queda per mitjans químics.

SONY DSC

Aquesta varietat era oblidada, però degut a la seva altíssima qualitat de l’oli, ara és considerada una de les millors varietats d’oli de Catalunya. Estem fent un treball de recuperació de la varietat i la seva multiplicació per poder replantar els que van morint i donar continuïtat al patrimoni genètic, propi de la nostra terra.

Salut
Montse i Josep

Aquesta entrada ha esta publicada en Comentari personal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.