Què és?
La producció ecològica és un sistema agrícola de produir aliments d´alta qualitat nutritiva i organolèptica, respectant el medi ambient i sense utilitzar productes químics de síntesi com ara adobs químics, pesticides, hormones, antibiòtics ni organismes modificats genèticament.
Fa servir com a model la mateixa naturalesa i el saber popular, té com a finalitat ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut humana, el benestar dels consumidors i el medi ambient.
El mateix concepte és conegut amb noms diferents com ara agricultura ecològica, agricultura biològica i agricultura orgànica, per donar resposta al consumidor que cerca productes diferenciats i produïts amb la garantia i qualitat controlada.
Els beneficiaris en són els productors, que s´asseguren una agricultura viable i sostenible a llarg termini i, alhora, els consumidors, que en tot moment podran diferenciar i reconèixer la qualitat dels productes de Producció ecològica.
Què s’aconsegueix?
- Obtenir productes d’alta qualitat.
- Tenir cura de la salut del consumidor i del mateix productor.
- Aplicar processos productius respectuosos amb el medi ambient.
- Afavorir la diversitat de l’ecosistema agrícola, en respectar la fauna i la flora autòctona.
- Potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge.
- Produir d’acord amb les tècniques que tenen en compte els coneixements tècnics i científics.
- Aturar el canvi climàtic i frenar la desertització³.
- Fomentar l’autonomia del pagès i un desenvolupament rural sostenible, contribuint a la permanència de la població en zones rurals.
De quina manera?
Amb l´ús de tècniques agroecològiques que milloren la fertilitat del sòl i la biodiversitat de la finca agrícola. Aquest maneig assegura un bon estat sanitari i productiu dels conreus, minimitzant els tractaments. Quan és necessari intervenir per a controlar una plaga o una malaltia, s´usen els productes i tècniques que menys afectin l´equilibri ecològic.
En aquest sistema de producció és molt important conrear les espècies i varietats que millor s´adaptin a la finca. Així també enriquim l´alimentació de la població.
Els productes estan obligats a complir les normes tècniques establertes i els productors a portar un Quadern d’Explotació. D’aquesta manera s’aconsegueix controlar la traçabilitat dels productes, és a dir, tot el que els afecta des de la producció fins a la seva comercialització.
Només els productes que compleixin les normes portaran el distintiu de Producció ecològica que els identifica.
Qui ho garanteix?
El producte etiquetat amb el distintiu de Producció ecològica o producció biològica. Actualment, els prefixes BIO i ECO estan reservats per aquests productes assegura al consumidor que està garantit pel reconeixement del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, pel Consell català de la producció agrària ecològica CCPAE i la comunitat econòmica europea amb el reglament (CE) 2092/91.