Producció Ecològica

Què és?

La producció ecològica és un sistema agrícola de produir aliments d´alta qualitat nutritiva i organolèptica, respectant el medi ambient i sense utilitzar productes químics de síntesi com ara adobs químics, pesticides, hormones, antibiòtics ni organismes modificats genèticament.

Utilitza com a model la pròpia naturalesa i el saber popular, té com a finalitat ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut humana, el benestar dels consumidors i el medi ambient.

El mateix concepte és conegut amb noms diferents com ara agricultura ecològica, agricultura biològica i agricultura orgànica, per donar resposta al consumidor que cerca productes diferenciats i produïts amb la garantia i qualitat controlada.

Els beneficiaris en són els productors, que s´asseguren una agricultura viable i sostenible a llarg termini i, alhora, els consumidors, que en tot moment podran diferenciar i reconèixer la qualitat dels productes de Producció ecològica.

Què s’aconsegueix?

  1. Obtenir productes d’alta qualitat.
  2. Tenir cura de la salut del consumidor i del propi productor.
  3. Aplicar processos productius respectuosos amb el medi ambient.
  4. Afavorir la diversitat de l’ecosistema agrícola, en respectar la fauna i la flora autòctona.
  5. Potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge.
  6. Produir d’acord amb les tècniques que tenen en compte els coneixements tècnics i científics.
  7. Aturar el cambi climàtic i frenar la desertització.
  8. Fomentar l´autonomia del pagés i un desenvolupament rural sostenible, contribuint a la permanència de la població en zones rurals.

De quína manera?

Amb l´ús de tècniques agroecològiques que milloren la fertilitat del sòl i la biodiversitat de la finca agrícola. Aquest maneig assegura un bon estat sanitari i productiu dels conreus, minimitzant els tractaments. Quant és necesari intervenir per a controlar una plaga o una malaltia, s´usen els productes i tècniques que menys afectin l´equilibri ecològic.

En aquest sistema de producció és molt important conrear les espècies i varietats que millor s´adaptin a la finca. Aixi també enriquim l´alimentació de la població.

Els productes estan obligats a complir les normes tècniques establertes i els productors a portar un Quadern d’Explotació. D’aquesta manera s’aconsegueix controlar la traçabilitat dels productes, és a dir, tot el que els afecta des de la producció fins a la seva comercialització.

Només els productes que compleixin les normes portaran els distintiu de Producció ecològica que els identifica.

Quí ho garanteix?

El producte etiquetat amb el distintiu de Producció ecològica o producció biològica.Actualment els prefixes BIO i ECO estan reservats per aquets productes assegura al consumidor que està garantit pel reconeixement del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya , pel Consell català de la producciò agraria ecològica CCPAE i la comunitat econòmica europea amb el reglament (CE) 2092/91.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.