Bon dia,
Anem passant les setmanes del nou any. Tot continua igual, promeses de pluja que no es compleixen, calor i sequera.
Al camp tot segueix. Les verdures tiren endavant, sense problemes. No tenim fongs, alguns pugons que venen de l’estiu i encara sobreviuen perquè no ha fet prou fred.
Els fruiters van acumulant hores de fred, dies amb fred i dies amb calor.
Estem acabant les tasques de replantació de baixes per la sequera i també estem empeltant els fruiters.
Empeltar és una feina delicada, gairebé quirúrgica, doncs consisteix a unir dues plantes diferents de manera que una visqui a sobre de l’altre. Cal doncs connectar els vasos del càmbium perquè circuli la sàvia sense problemes i la part més lignificada ha de fer de suport mecànic perquè no es mogui ni es trenqui, l’empelt.
Per què empeltem? Perquè fer un fruiter cal buscar un portaempelt que s’adapti al nostre terreny, condicions meteorològiques i que sigui compatible amb la varietat que volem empeltar.
En el cas de cirerer de secà, com és el nostre, i per terres calcàries i seques utilitzem el prunus mahaleb, anomenat comunament Llúcia. A sobre empeltem la varietat que va bé per les seves característiques de qualitat, època de maduració i sabor de la família prunus cerasi, que són compatibles en l’àmbit fisiològic.
Salut
Montse i Josep