Setmana 42 del dos mil vint-i-cinc

Bon dia,

Aquesta setmana volem recomanar la poma golden: és  la varietat de poma més conreada a tot el món, provinent de l’estat de Virgínia occidental als Estats Units.

Va aparèixer l’any 1891 al comptat de Clay de l’estat de Virgínia, de l’encreuament fortuït de les varietats reineta golden i Grimes golden. L’any 1914 es van vendre els drets de multiplicació de la varietat i es va registrar.

Conreada a Begues a 420 metres d’altitud amb un terreny calcari i regada amb reg gota a gota amb aigua de pou, li dona unes qualitats excepcionals. 

Fruit amb la pell suau de color groc verdós, lleugera tonalitat daurada, amb petits puntets, lleugera xapa vermella a la cara del sol, de grandària mitjana a gran. Polpa blanca, aromàtica, consistent, cruixent, sucosa, refrescant,  gust dolç intens amb un puntet àcid.

El consum és bàsicament en fresc, tot i que té una gran varietat de maneres de cuinar-la com per exemple: Tatin de poma, Pastís de poma, tartà de poma, Strudel de poma, Crumble de poma, bunyols, pastís farcit de poma.

També es poden fer amanides, pomes al forn, compota, suc, melmelada, pomes al rostit, gaspatxo verd amb poma… Per internet trobareu mil maneres de gaudir-les.

Curiositat: l’any 2010 un consorci italià va seqüenciar el genoma de la poma golden i té el nombre més alt de gens (57 000) que qualsevol genoma de plantes estudiat fins ara.

Que les gaudiu molt.
Montse i Josep

Aquesta entrada ha esta publicada en Comentari personal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.